Sunday, June 12, 2011

Perpisahan dalam persahabatan

sahabat sejati sentiasa di hati..<3,<3


Mungkin ada yang mengatakan ia agak sukar , lebih2 lagi pada ikatan yang telah lame terjalin..memang sayang,  namun kte harus berdepandengan kenyataan bahawa kite dan sahabat tidak mampu utk meneruskannya lagi....
Di sini ade beberapa tips yang bleh di praktikkan agar kite terus tabah meneruskan kehidupan meskipun tanpa sahabat tersayang..


  1. Jadikan pengajaran : ambil masa utk menyesuaikan diri. Jika anda masih baru berpisah dgn sahabat jgn terburu-buru utk mencari pengganti. Sebaik-baiknya, anda tenangkan fikiran terlebih dahulu demi menyesuaikan diri dengan status baru.
  2. Tiada istilah serik : Jika anda sudah benar2 bersedia, jgn ragu2 untuk mencari pengganti @ sahabat baru.Tiada istilah serik dlm ssebuah perhubungan sebegini.,pastikan kesilapan lalu tidak akan berulang..Anda perlu belajar dari pengalaman.
  3. Bersedih berpada-pada : Perpisahan sebegini mmg menyedihkan nak2 lagi bukan dari keputusan @ kehendak anda sendiri. Anda tentu merasakan seolah2 diri anda tidak berguna lagi dan terbuang. Namun, anda tidak boleh terus bersedih. Yakinkan diri anda bahawa anda mampu memperoleh sahabat yang lebih baik daripada sahabat yang dahulu. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnye.
  4. Berkongsi bersama kawan2 : Jangan pendamkan kedukaan itu secara bersendirian..Kini telah tiba masanya untuk anda meluaskan hubungan sosial anda yang mugkin agak terbatas sbelum ini. Anda bebas utk berkawan dgan sesipa shja tanpa perlu memikirkan perasaan sahabat seperti dulu. As A CoNcLusiOn.......setiap yang berlaku tu pasti ada hikmah nye. tenangkan fikiran dan berfikir dahulu sebelum bertindak membuat satu keputusan..

No comments:

Post a Comment

jejari mencari keyboard kata aku comey